onsdag, januari 7

5 x Bruce Lee

Det fanns en tid då äkta män löste sina dispyter med knytnävarna, då japanerna ansåg att kineser hade fel hudfärg och då kvinnor förstod sin plats som underordnade i samhället. I den tid där auktoriteter alltid verkade lysa med sin frånvaro var ingen bättre på att hantera konflikter än Bruce Lee.

Sedda filmer är följande; The Big Boss, Fist of Fury, Way of the Dragon, Game of Death och The Tower of Death.

Man måste nästan uppskatta fenomenet Bruce Lee för att fullt uppskatta dessa filmer. Skådespeleriet är många gånger under all kritik och man får ha i bakhuvudet att handlingen ofta kretsar kring att Lee ska få en anledning att hävda sig.

Av de fem sedda filmerna så håller The Big Boss måttet bäst. Jag gillar hur den bygger upp förväntningarna på Bruce Lee genom att spara det bästa till sist. Way of the Dragon håller också en jämförelsevis hög kvalitet och här återfinns den kultförklarade slagsmålsscenen mot Chuck Norris. Vid tidpunkten för Way of the Dragon hade Lee drabbats lite av hybris och han gör här allt från att skådespela till att skriva manus, regissera och producera filmen. Mindre imponerande men ändå helt okej är Fist of Fury och Game of Death. Den senare var också den film där Lees mystiska död inträffade precis under produktionen. Game of Death fick färdigställas av det material man hunnit spela in och huvudpersonen Billy Lo spelas därmed av två personer. Sist ut är The Tower of Death även känd som Game of Death 2. Tänkt som en hyllning till Bruce Lee så har man satt ihop en långfilm beståendes av material från en rad olika källor. Resultatet är ett hopkok där Bruce Lee knappt är med eller där en fejkad Lee döljs av skuggor. Han är helt klart förtjänt av ett bättre avslut än The Tower of Death.

Dessa filmer håller kanske inte samma standard som dagens filmer i genren, men faktum är att Bruce Lee har en imponerande stil och karisma och som en av 70-talets största actionstjärnor så tillhör kampsportsgenren honom, alla andra är billiga kopior!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar